čtvrtek 1. ledna 2015

Stanislav Bernard .:. Tvrdohlavý muž

Mám rád lidi, kteří ve svém životě něco dokázali. Kteří z ničeho udělali něco. Mám rád lidi, které je radost poslouchat a kterých si člověk může vážit ať už jako podnikatele, tak jako člověka.
Mám rád lidi, kteří ze svého díla dokázali udělat značku. Pojem. Ikonu.
Mám rád Steva Jobse a jeho Jablko a to i přesto, že jsem nikdy nevlastnil jediný jeho výrobek. Nikdy jsem jej vlastně ani nedržel v ruce. Líbilo se mi to jeho zaujetí pro věc. Tu touhu uvést na trh něco dokonalého, kvalitního. Něco, s čím se člověk může identifikovat. Přijat to za své. Udělat z produktu "svojí" značku. Mám rád životopis Steve Jobs od Waltera Isaacsona, protože je to hodně inspirativní čtení. A stejně tak jsem si oblíbil i životopis Stanislava Bernarda, člověka, který se "vlastní cestou vydal k poctivému pivu".

Nejsem moc velký konzument piva, piji ho nárazově a v malém množství. Když si doma pivo otevřu, dost často ho mám se ženou napůl. Stačí mi to. Přesto mám ale pivo rád.
A protože mám rád i marketing, nemohl jsem si Bernarda nevšimnout.
Bernad (jak člověk, tak pivovar) jde ve všem svojí vlastní cestou a jde po ní i v oblasti marketingu. Já ho pravděpodobně zaregistroval díky firemnímu společenskému magazínu Vlastní cestou. Právě díky němu jsem si uvědomil, že je pro mě tento nápoj vlastně i nápoj s přidanou hodnotou. A to já dokážu ocenit. Proto je naprosto logické, že knihomol, který má rád Stanislavovo pivo (a vše další okolo něj), musí tuhle knihu prostě mít. Dává to smysl, protože patří k sobě. Bernardův životopis je poutavé čtení o tom, kterak Stanislav z ruiny vybudoval prosperující pivovar. Je to povídání o jeho názorech na politiku. Povídání o poctivosti v lidech. O názorech, kterak by měl svět fungovat. Je to prostě chytrý rozhovor se zajímavým člověkem nad orosenou skleničkou chladného piva. Povídání hloubavé a inspirující, povídání lidské až přátelské.
Stanislav Bernard je neobyčejně obyčejný chlap, kterého člověk rád poslouchá a kterého díky jeho knize může poslouchat doma v soukromí. Není to literární skvost, ale to snad ani nikdo nečeká.
Je to jen příjemné povídání u piva a takové okamžiky jsou mi vzácné. Tak ať nám chutná!

Tvrdohlavý muž
Napsal (s pomocí Ondřeje Horáka) Stanislav Bernard.
Vydalo nakladatelství 65. pole roku 2014. www.65pole.cz
První vydání.
215 stran (z toho spousta fotografií)

P.S. Doporučuji si ke čtení nalít do skleničky trochu toho piva. Zaručeně na něj dostanete chuť.