sobota 12. dubna 2014

Jason Fried a David H. Hansson .:. Práce na dálku

Věřím tomu, že každého zaměstnaného člověka někdy napadlo, jaké by to asi bylo, kdyby si vydělávat peníze na obživu doma. Zbavil se chladných okov sterilní kanceláře (kterou zařídil někdo, komu na našem pohodlí moc nezáleží), kde jediné osobní věci na pracovním stole jsou hrníček na kávu (který pomaloval syn ve školce), poznámka "8.00 zubař" ve společném kalendáři a neuroticky okousaná tužka, kterou vám díky tomu žádný spolupracovník nesebere.
Kolikrát jste myšlenkami zabloudili do útulné domácí pracovny, když vás kolega zas a znovu využil a svoje povinnosti hodil na váš krk, protože on si musel nutně dát svojí desátou (mlčky tolerovanou) cigaretu v kuřárně ... a ještě k tomu za vyšší plat, než máte vy?
Je to tak. Věřím, že sněním o Práci na dálku strávilo mnoho zaměstnanců nejednu hodinu své pevně stanovené pracovní doby.
Sen o práci, kdy o odměně rozhodují výsledky a ne odsezené hodiny v práci.

Foto přebráno ze stránek Melvil.cz
Sen o práci, kterou můžete kdykoliv přerušit hodinovu pauzou (kterou využijete inspirativním během v lese), protože víte, že "ztracenou" hodinu hravě doženete díky čerstvé nabité duševní energií, kterou jste získali právě v tom lese.

Sáhněme si do svědomí.
Kolik času v práci opravdu věnujeme své skutečné práci? Kolik času z naší pracovní doby zaberou nesmyslné porady, neplodné rozhovory a nápravování chyb způsobené nefunkčností pracovních postupů všech zůčastněných?

Nebylo by prostě hezké doma v papučích vyřídit vše potřebné, udělat té práce daleko více (protože nás nikdo nevyrušuje) a ještě k tomu mít čas na svoji rodinu, koníčky a osobní život?
Neztrácet čas každodenním dojížděním a pak strávit nesmyslných osm a půl hodiny prací, na kterou nemáme šanci se celou dobu soustředit? Protože osm hodin soustředění (bez odreagování se) prostě nevydrží nikdo. A všichni to víme.
Trávíme osm hodin v práci proto, abysme udělali práci, která by se hravě dala zvládnout za hodin pět nebo šest. Kdyby nás nikdo nevyrušoval, neodváděl naší pozornost a neúkoloval naprosto nedůležitými a nesmyslnými úkoly, které nepřivedou ani zisk ani pracovní pohodu.

No ... a přesně o tom tato kniha je.
Ukazuje nám, proč je příjemné pracovat na dálku a jak to máme dělat. No co si musíme dávat pozor a jaké návyky musíme získat, abysme nepodlehli tomu domácímu pohodlí a místo práce nečučeli na přiblblé dopolední seriály v televizi, nebo spali až do oběda.
Poradí nám, jak najít jistotu a řád, kterak si dny plánovat a jaké nástroje používat. Jak komunikovat se svým šéfem a svými kolegy, jak vše zesynchronizovat a vyladit.

Je to kniha velmi inspirativní a čtivá.
Dává tomu našemu tajnému snění jasné obrysy a ukazuje, že když obě strany (zaměstanec i zaměstnavatel) chtějí, cesta se vždycky najde ... no dobrá, většinou najde. Třeba já, jakožto prodavač v obchodě, bych tu motorovou pilu z obyváku asi hned tak neprodal. A kolega servisák ji v kuchyni asi také neopraví.
Ale jinak je na světě spousta a spousta práce, které jde provádět na dálku. Stačí se jen zamyslet ... a popravdě, najít také odvahu a ty správné zaměstnance a zaměstnavatele. Znám spousty zaměstnanců, na které by práce na dálku prozradila, že jsou to jen hadi na hrudi, užírající energii ostatním a peníze celé firmy. A znám také spousty zaměstnavatelů, kterým by jejich ego a touha vše řídit a kontrolovat tento trend práce na dálku sebral vítr z plachet a vzala veškerý důvod jejich existence.

Ale zpět ke knize.
Pokud si s myšlenkou na Práci na dálku už nějaký čas zahráváte a tak nějak tušíte, že druh vaší pracovní činnosti tuto vymoženost umožňuje, je prostě vaší povinností si ji přečíst.
Spousty věcí si totiž díky ní ujasníte. Spousty věcí vám poradí a na spousty věcí upozorní.
Zas a znova (stejně tak, jako další a další knihy z nakladatelství Jan Melvil) vás tato kniha inspiruje k tomu, abyste mysleli jinak. S otevřenou hlavou a čistými myšlenkami.
Pokud víte, že díky práci z domova uděláte té práce stejně nebo dokonce více a ještě k tomu budete šťastnější, darujte tuto knihu svému šéfovi.
Pokud jste šéf a podvědomě tušíte, že vaše podnikání se dostalo do slepé uličky, zkuste kolektivní vztahy osvěžit novou změnou a darujte tuto knihu svým zaměstnancům.
Nemusíte hned všichni pracovat z domova. Stačí jen třeba pár dní v týdnu. Ono vlastně stačí jen pár hodin denně. Práce na dálku totiž dává spousty možností. Více možností, než vás právě teď napadají.
A autoři této knihy všechny ty možnosti znají ... a neváhají je použít.
Vždyť sami mají úspěšnou firmu, kde naprostá většina zaměstnanců pracuje na dálku. A spousta z nich bydlí v jiném státě ... na jiném kontinentu.


Kniha Práce na dálku může do vašeho života přinést velkou změnu. Může nabourat dosavadní způsob života. Pokud to vaše současné pracovní zařazení neumožňuje, může se stát, že se začnete poohlížet po jiném zaměstnání. Možná zjistíte, že vaši dosavadní zaměstnanci jsou jen zastaralé součástky nevýkoného stroje a nastal čas je nahradit.
Může nastat cokoliv. Jedno je ale jisté. Po přečtení této knihy se začnete dívat na svoje povolání z trochu odlišného úhlu pohledu a položíte si jednu jedinou důležitou otázku:

Jsem ve svém zaměstnání opravdu spokojený?

Práce na dálku
Napsal Jason Fried a David Heinemeier Hansson
Z anglického originálu "Remote: Office Not Required" přeložil Jaromír Vicari
Vydalo nakladatelství Jan Melvil Publishing (2014)
www.melvil.cz
247 stran

pátek 4. dubna 2014

Peter May .:. Muž z ostrova Lewis

Na poznávací výlet na ostrov Lewis jsem se s Peterem Mayem poprvé vydal docela nedávno ... bylo to na Skálu a byla mi u toho docela zima.
Když ale opominu tu kosu, vyklubal se z toho nakonec super výlet. Peter May je úžasný společník. Hodně upovídaný a hodně autentický. Jeho příběh měl hloubku a napětí a patří k těm, ke kterému se budu moc rád vracet.

Když se Peter ozval znovu, s dalším pozváním k výletu na stejná místa, neváhal jsem ani chviličku a pozvání přijal. Některá místa se vám prostě vryjí do paměti, budete je mít nadosmrti rádi a budete toužit se k nim vracet.
I když se tam dějí obyvatelům nehezké věci (v dětství je týrá církev, spolužáci nebo rodiče a v dospělosti se týrají sami) a i když se na tom ostrově člověk moc neopálí, na holku v bikinách jen tak nenarazí, stejně je to nádherný kraj. A když vás doprovází Peter May, o zábavu máte postaráno. Přišel totiž s novým příběhem, kde vystupuje Fin Mcload, který se (zdá se) na ostrov definitivně vrátil ...

Příběh opět začíná nalezenou mrtvolou a záhadou kolem ní. A ta záhada svá chapadla omotává kolem rodiny Finovi dětské lásky Marsaili, se kterou jsme se mohli seznámit už na Skále. Tak se milý Fin (chtě nechtě) vydává to zamotané klubko rozmotávat.
Ostatně, tentokrát už to nemá nikterak daleko. Bydlí totiž ve stanu poblíž zborceného domu svých rodičů, který se rozhodnul opravit. Jasně! ... než mrznout ve stanu v závětří, taky bych se raději vydal vyšetřovat vraždu ...

Vypravěčský styl Petera Maye mám moc rád.
Je mi tak důvěrně známý, že mi hravě dokáže před očima věrně vykreslovat popisované reálie. Moc se mi líbí, když vyprávění převezme nejstarší hrdina příběhu a začne k nám promlouvat v přímé řeči. Chudáka postihla stařecká demence a my postupně sledujeme, kterak se s tím vypořádává.
Vidíme, že stále častěji netuší, cože se to stalo před chvíli ... vidíme, jak se postupně mlha vzpomínek zatahuje jen proto, aby se v mysli zjevily záblesky doby dávno minulé.
Záblesky krušného dospívání a tragických zlomů osudu.
Je úžasné, že nám spisovatel tentokrát nic moc netají a my tu záhadu objevujeme spolu s nim.
Ano, nekoná se kdoví jaké nečekané rozuzlení, všechno to trochu dopředu tušíme, ale není to na škodu. To vůbec ne! O to více v nás roste zdravé rozhořčení z ošklivého a krutého osudu, rostou sympatie s hlavními hrdiny a dovoluje nám to ponořit se hlouběji do děje.

foto převzaté z facebooku nakladatelství HOST
Výlet skončil, tentokrát mi zima tolik nebyla, možná proto, že ani vypravěče tolik netrápila.
Muž z ostrova Lewis je trochu jiný než Skála.
Možná není tolik ponurý a tak depresivní, přesto jde o silný příběh a o úžasný zážitek.
Úplně láká k tomu, aby člověk zakoupil letenku a vydal se na skutečný výlet. Ten kraj musí být nádherný ... nebo je Peter May bravůrní lhář.



Muž z ostrova Lewis
Napsal Peter May
Z anglického originálu "The Lewis Man" přeložila Linda Kaprová
Vydalo nakladatelství HOST (2014)
www.hostbrno.cz
352 stran