pátek 4. dubna 2014

Peter May .:. Muž z ostrova Lewis

Na poznávací výlet na ostrov Lewis jsem se s Peterem Mayem poprvé vydal docela nedávno ... bylo to na Skálu a byla mi u toho docela zima.
Když ale opominu tu kosu, vyklubal se z toho nakonec super výlet. Peter May je úžasný společník. Hodně upovídaný a hodně autentický. Jeho příběh měl hloubku a napětí a patří k těm, ke kterému se budu moc rád vracet.

Když se Peter ozval znovu, s dalším pozváním k výletu na stejná místa, neváhal jsem ani chviličku a pozvání přijal. Některá místa se vám prostě vryjí do paměti, budete je mít nadosmrti rádi a budete toužit se k nim vracet.
I když se tam dějí obyvatelům nehezké věci (v dětství je týrá církev, spolužáci nebo rodiče a v dospělosti se týrají sami) a i když se na tom ostrově člověk moc neopálí, na holku v bikinách jen tak nenarazí, stejně je to nádherný kraj. A když vás doprovází Peter May, o zábavu máte postaráno. Přišel totiž s novým příběhem, kde vystupuje Fin Mcload, který se (zdá se) na ostrov definitivně vrátil ...

Příběh opět začíná nalezenou mrtvolou a záhadou kolem ní. A ta záhada svá chapadla omotává kolem rodiny Finovi dětské lásky Marsaili, se kterou jsme se mohli seznámit už na Skále. Tak se milý Fin (chtě nechtě) vydává to zamotané klubko rozmotávat.
Ostatně, tentokrát už to nemá nikterak daleko. Bydlí totiž ve stanu poblíž zborceného domu svých rodičů, který se rozhodnul opravit. Jasně! ... než mrznout ve stanu v závětří, taky bych se raději vydal vyšetřovat vraždu ...

Vypravěčský styl Petera Maye mám moc rád.
Je mi tak důvěrně známý, že mi hravě dokáže před očima věrně vykreslovat popisované reálie. Moc se mi líbí, když vyprávění převezme nejstarší hrdina příběhu a začne k nám promlouvat v přímé řeči. Chudáka postihla stařecká demence a my postupně sledujeme, kterak se s tím vypořádává.
Vidíme, že stále častěji netuší, cože se to stalo před chvíli ... vidíme, jak se postupně mlha vzpomínek zatahuje jen proto, aby se v mysli zjevily záblesky doby dávno minulé.
Záblesky krušného dospívání a tragických zlomů osudu.
Je úžasné, že nám spisovatel tentokrát nic moc netají a my tu záhadu objevujeme spolu s nim.
Ano, nekoná se kdoví jaké nečekané rozuzlení, všechno to trochu dopředu tušíme, ale není to na škodu. To vůbec ne! O to více v nás roste zdravé rozhořčení z ošklivého a krutého osudu, rostou sympatie s hlavními hrdiny a dovoluje nám to ponořit se hlouběji do děje.

foto převzaté z facebooku nakladatelství HOST
Výlet skončil, tentokrát mi zima tolik nebyla, možná proto, že ani vypravěče tolik netrápila.
Muž z ostrova Lewis je trochu jiný než Skála.
Možná není tolik ponurý a tak depresivní, přesto jde o silný příběh a o úžasný zážitek.
Úplně láká k tomu, aby člověk zakoupil letenku a vydal se na skutečný výlet. Ten kraj musí být nádherný ... nebo je Peter May bravůrní lhář.



Muž z ostrova Lewis
Napsal Peter May
Z anglického originálu "The Lewis Man" přeložila Linda Kaprová
Vydalo nakladatelství HOST (2014)
www.hostbrno.cz
352 stran

Žádné komentáře:

Okomentovat