pondělí 9. září 2013

Pavel Čech .:. O Zahradě

V knihovnách a knihovničkách po celém světě, je uložená spousta knih a spousta z nich je určená pro děti. Některé knihy jsou zahalené vrstvou prachu, zapomenuté a ztracené v čase, některé jsou vystavené na obdiv, snad proto, že se sluší je mít.
Jsou ale i knihy, které jsou ušmudlané, označené prstíky malých čtenářů. Nesou si s sebou známky hlíny, vůni trávy, čistého letního vzduchu i teplo a útulno zimní postele s čajem na dosah. Jsou to knihy, které děti milují a stále se k nim vrací. Jsou to knihy, které otevírají bránu Fantazie a berou své čtenáře na výlety za dobrodružstvím.

 
Kniha O Zahradě je jedna z nich.


Jak už to některé pohádkové knihy dělají, tato kniha si cestu k našemu synovi našla sama a ikdyž jsou mu pouhé dva roky a písmenka mu zdaleka nic neříkají, zbožňuje ji od první chvíle. Otevírá mu totiž svět, který je mu blízký. Svět tajemný a záhadný, plný zvláštních obrazů a výjevů. Svět, který je tam za okny jeho pokoje. Svět, kam se každý den vydává s rodiči na procházku. Svět plný krokodýlů, hadů a veverek.

Svět, který rozhodně stojí za to prozkoumat. 


Je to příběh o klukovi Františkovi a jeho očích plných snů. O klukovi, který zažívá svá dobrodružství v dlouhých a úzkých uličkách svého města, na zaprášené půdě s truhlou plnou knížek …
Je to příběh o tajemné Zahradě, ke které ne vždy vede ta správná cesta, i když si ji František zakreslí do svého sešitu.
Je to příběh o Zahradě, kde se mezi stromy toulá dívka z obrazu, ve křoví se schovávají uprchlí tygři z cirkusu, kde možná ústí vchod to temného podzemí se skrytým pokladem a v jezírku žije velryba.
Je to příběh o Zahradě, kde v zahradním domku žil starý hodinář, který sestrojil hodiny zastavující čas.
Je to příběh o Zahradě, o které kluci jen sní a vymýšlí si pověsti, protože je střežená starým visacím zámkem na malé zrezavělé brance, který nikoho dovnitř nepustí. A tento zámek zůstane pro Františka zavřený skoro po celý jeho dlouhý život. Ikdyž zažívá svá skutečná dobrodružství ve světě, stále jej Zahrada následuje jako vzpomínka a ve stáří jej přivede zpět před svojí malou branku. Protože Františkův úkol není najít ztracený poklad nebo spatřit dívku z obrazu, ale otevřít dveře. Otevřít je pro chlapce, který si k Zahradě chodil hrát a snil o tom, jaká tajemství se skrývají za jejími zdmi …




Stejně tak, jako je naším úkolem, úkolem rodičů, dát svým dětem klíč od světa fantazie. Otevřít ta dvířka k vzrušujícím dobrodružstvím a pomoci jim proklouznout do světa netušených rozměrů. Tato kniha nám s tím ráda pomůže. Pomocí obrázků, kde i po několikátém zhlédnutí najdete něco, čeho jste si předtím nevšimli.

Pomocí klidnému toku slov a hlavně pomocí úžasné atmosféry, která vás ovane hned při prvním otevření knihy.


(10. března 2010, www.svetdetskefantazie.cz)

O Zahradě
Napsal a ilustroval: Pavel Čech v roce 2005
Vydalo nakladatelství: BRIO, spol. s r.o. (2005, 2009)
 www.briopublishing.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat